FED’in varlık alım programını erken sonlandırabileceğine ilişkin endişelerin yanı sıra ABD’de açıklanan ve beklentileri karşılamayan verilerin (başka zaman olsa kötü veri teşviklerin sürdürülmek zorunda olduğu şeklinde düşünülerek pozitif fiyatlandırmaya yol açardı) getirdiği satış baskısı dün yurtdışı borsalarda %1’in üzerinde kayıplara yol açtı.
Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü
Yurtiçinde ise, önceki gün Başbakan Vekili Arınç’ın yaptığı tansiyon düşürücü açıklamanın ardından dün de Gezi Platformu ile biraraya gelerek isteklerini almasına karşılık taleplerin uygulanıp uygulanmayacağı konusunda Başbakan Erdoğan’ın beklenecek olmasının yatırımcıları ihtiyatlı olmaya itmesi benzer değer kayıplarının Borsa İstanbul’da da yaşanmasına sebep oldu.
Bugün global piyasalarda Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararlarının ardından yapacakları açıklamaların yanı sıra ABD ve Almanya’da yayınlanacak aşağıda yer verdiğim veriler etkili olacaktır. Dünkü ABD verilerinin normal şartlarda varlık alımlarını destekler mahiyette gelmesine karşılık oyuncuların bunun aksi yönünde aksiyon alması, inandırıcı olmasa da Eylül ayında teşviklerin azaltılabileceği endişesine dayanıyordu.
Eylül ayını varlık alımlarının azaltılması açısından çok erken görüyor olmamın yanı sıra yurtdışındaki anketler de ağırlıklı olarak 2014’de başlanacağının tahmin edilmesi bunun geçici ve günü birlik endişe olduğu sinyalini veriyor. Bu doğrultuda, bugün yurtdışı piyasalarda esas olarak Avrupa Merkez Bankası Draghi’nin açıklamaları ile İngiltere Merkez Bankası’nın varlık alımlarını genişletip genişletmeyeceğine bakılmalıdır.
Yurtiçinde ise, Gezi Parkı olaylarının diğer şehirlerdeki yansımaları takip edilmelidir. Dün Rize’de iki grubun karşı karşıya gelmesini tehlikeli bir tırmanış olarak görmenin yanı sıra bu tür gerilimlerin olup olmayacağı yakından izlenmelidir (umarız olmaz). Bugün ve yarının Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’ye dönüşü ve yapacağı açıklamaları görme şeklinde geçirileceğini düşünüyor, tansiyonun tekrar artabileceği riskine karşı pozisyon azaltımı bir kenarda durmalıdır.
Bu kapsamda, dünü 80.000’in altında kapatan BIST-100 endeksinde bugün 79.000 seviyesi destek olarak izlenmelidir. Şayet, 79.000 seviyesinin üzerinde kalınamazsa, bu durum 75.500’e doğru düşüşü beraberinde getirebileceğinden hisse azaltımına gitmek düşünülebilir.
Bugünkü Genel Kurullar:
ASUZU, EUROM, KRDMA, KRDMB, KRDMD, NETAS
Günlük piyasa takvimi:
10:30 – (Almanya) Mayıs ayı inşaat sektörü PMI verisi açıklanacak
12:30 – (Türkiye) Nisan ayı bankacılık sektörü verileri açıklanacak
13:00 – (Almanya) Nisan ayı fabrika siparişleri açıklanacak
14:00 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%)
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%)
15:30 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, Para Politikası Kurulu ile ilgili basın toplantısı yapacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 345.000)
18:00 – (Türkiye) ODD Mayıs ayı otomotiv satışlarını açıklayacak